Bij het verdiepen in een duurzamer leven gaat er een nieuwe wereld open. Tegelijkertijd komen vragen op als: “Zijn duurzame producten niet veel duurder?” en “Welke acties kunnen nu ondernomen worden die daadwerkelijk effectief zijn?” Ook rijst de vraag hoe duurzaamheid toegepast kan worden in een leven vol luxe, gemak, (jonge) kinderen en reisliefde, en wat mogelijk is binnen de beschikbare tijd. Door dagelijkse activiteiten onder de loep te nemen en op zoek te gaan naar alternatieven, ontstaan er praktische stappen. Hier zijn de top 11 tips die eenvoudig te integreren zijn in de dagelijkse routine:
1. Eet vaker plantaardig
Waarom niet af en toe het vlees laten voor wat het is en je smaakpapillen trakteren op tofu,, linzen, kikkererwten, noten en zeewier? Je zult versteld staan van deze plantaardige alternatieven avonturen op je bord.
2. Hebruikbare helden
Wegwerp is zo passé. Stap over op herbruikbare flessen, broodtrommels, vershoudbakjes, glazen flessen en boodschappentassen.
3. Besparen van energie win-win
Waarom zou je betalen voor energie die je niet gebruikt? Schakel apparaten uit als ze niet in gebruik zijn en kies voor energiezuinige verlichting en apparaten met een lange levensduur. Goed voor het milieu én je portemonnee.
4. Kies voor duurzame vervoersmiddelen
Het Nederlandse weer is misschien niet altijd uitnodigend, maar een fietstocht (ja, ook elektrisch) of wandeling biedt frisse lucht en beweging. Daarnaast zijn carpoolen en het openbaar vervoer uitstekende alternatieven die zowel het milieu als je sociale leven ten goede komen.
5. Koop minder en bewuster: minder is meer
Voorkom impulsaankopen en investeer in kwaliteitsproducten die langer meegaan. Dit is niet alleen goed voor je budget, maar ook voor het milieu. Vraag jezelf af: ‘Heb ik dit écht nodig?’ en ‘Waar komt het vandaan?’.
6. Ondersteun lokale en seizoensgebonden producten: vers en verantwoord
Door lokale markten te bezoeken en seizoensgebonden producten te kopen, geniet je van verse producten zonder de ecologische voetafdruk van lange transportafstanden. En hoe leuk is het om samen met kinderen te ontdekken waar ons voedsel vandaan komt.
7. Water besparen, elke druppel telt
Kleine aanpassingen, zoals korter douchen, een waterbesparende douchekop installeren en regenwater hergebruiken voor de tuin, ramen lappen of het wassen van de auto, maken al een verschil in je waterverbruik.
8. Minder plastic, kies voor duurzame alternatieven
Er zijn talloze leuke en praktische alternatieven voor plastic producten. Denk aan bijenwasdoeken in plaats van plastic folie, herbruikbare zakjes en tassen, wasstrips voor je was en filterkoffie in plaats van plastic koffiepads.
9. Duurzaam toiletpapier: comfort en verantwoordelijkheid
Het toilet is een plek van rust en reflectie. Met het toiletpapier van The Good Roll kun je met een gerust hart je billen afvegen, wetende dat je een verantwoorde keuze maakt voor het milieu.
10. Kleding kast: stijlvol en duurzaam
Een overvolle kledingkast is niet nodig om er goed uit te zien. Tweedehands winkels bieden vaak unieke en betaalbare kledingstukken. Check het label even. Het keurmerk zoals ‘Organic 100 Content Standard’ geeft aan dat het textiel uit 100% biologisch materiaal bestaat. Een capsule wardrobe kan helpen om met minder kledingstukken meer combinaties te maken.
11. Afval scheiden en recyclen: geef materialen een tweede leven
Door afval te scheiden, kunnen materialen zoals glas, papier, gft, plastic en textiel worden gerecycled tot nieuwe producten. Dit vermindert vervuiling en CO₂-uitstoot aanzienlijk. Al deze producten worden apart verwerkt. Weet je niet in welke afvalbak het hoort? Check het dan op de afvalscheidingswijzer.
Nog niet genoeg?
Doe je inspiratie op en klik nog even verder!